زمینه وهدف: احسان از جمله اصول اخلاقی است که آیات و روایات بسیاری بدان اختصاص یافته و آن را مورد تأکید قرار دادهاند. پایبندی بدین اصل اخلاقی علاوه برآثار مفید فردی و اجتماعی، کارکردهای فراوانی در حوزه پزشکی دارد. پژوهش حاضر کوشیده است تا ضمن تبیین کارکردهای اصل احسان، آن را در شمار اصول مهم اخلاق پزشکی اسلامی تقریر نماید.
روش: این ...
بیشتر
زمینه وهدف: احسان از جمله اصول اخلاقی است که آیات و روایات بسیاری بدان اختصاص یافته و آن را مورد تأکید قرار دادهاند. پایبندی بدین اصل اخلاقی علاوه برآثار مفید فردی و اجتماعی، کارکردهای فراوانی در حوزه پزشکی دارد. پژوهش حاضر کوشیده است تا ضمن تبیین کارکردهای اصل احسان، آن را در شمار اصول مهم اخلاق پزشکی اسلامی تقریر نماید.
روش: این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی، پس از تبیین مفهوم واژه احسان، آیات و روایات اسلامی در بارة احسان را مورد بررسی و تتبع قرار داده است.
نتیجهگیری : نتایج بهدست آمده حاکی از آن است که احسان از اصول مهم اخلاقی در آموزهای اسلامی است که در حرفه پزشکی کارکرد فراوان دارد از اینرو میتوان آن را از اصول اخلاق پزشکی اسلامی بهشمار آورد. انفاق به نیازمندان، معاشرت نیکو، مواسات، گشاده رویی، محبت و مهربانی، نیز از مصادیق احسان است که مراعات هر یک از آنها در حوزه پزشکی میتواند تأثیر خدمات بهداشتی و درمانی را بهنفع بیمار افزایش داده، درمان و مراقبت را تسهیل نماید و هنگامیکه در ارائه خدمات درمانی بهطور ناخواسته بیمار دچار آسیب و زیان شود، اگر پزشک و درمانگر یا ارائه کننده مراقبت، واجد صلاحیت علمی وحذاقت لازم بوده، بدون اهمال و کوتاهی با اخذ رضایت و انگیزه خیرخواهانه نسبت به درمان بیمار اقدام نموده باشند، با استناد به قاعده «احسان»، مسؤولیت و ضمانی بر عهده نخواهند داشت.
یکی از موضوعات مهم جامعۀ امروز که در میان بعضی از پزشکان رواج دارد و وجهۀ اجتماعی آنان را در معرض آسیب قرار میدهد، پدیدهای به نام زیرمیزی است.در مورد اینکه آیا گرفتن این وجه صحیح است یا خیر؛ در بین فقها و حقوق دانان اختلاف نظر وجود دارد. معتقدان به جواز اخذ مازاد بر تعرفه، عملشان را در قالب ماده 10قانون مدنی توجیه می نمایند و آن را ...
بیشتر
یکی از موضوعات مهم جامعۀ امروز که در میان بعضی از پزشکان رواج دارد و وجهۀ اجتماعی آنان را در معرض آسیب قرار میدهد، پدیدهای به نام زیرمیزی است.در مورد اینکه آیا گرفتن این وجه صحیح است یا خیر؛ در بین فقها و حقوق دانان اختلاف نظر وجود دارد. معتقدان به جواز اخذ مازاد بر تعرفه، عملشان را در قالب ماده 10قانون مدنی توجیه می نمایند و آن را تابع آثار و احکام عقود نامعین می دانند.در مقابل معتقدین به عدم جواز اخذ مازاد بر تعرفه علاوه بر حرمت شرعی جواز اخذ مازاد، به آیه شریفه حرمت اکل مال به باطل ، روایت «لا یحلّ مال امرئٍ الّا عن طیب نفسه ، روایات وارده در مقام احتیاط نسبت به مال غیر و قاعدۀ عقلی دفع ضرر محتمل استناد می کنند، حقوقدانان نیز برای عدم جواز گرفتن چنین مبالغی به دلائلی از جمله تخلف از قوانین و مقررات دولتی، استیفای بدون جهت، سوء استفاده از اضطرار بیمار تمسک کرده اند. در مقابل قائلین به جواز به دلائلی همچون رضایت و طیب نفس بیمار ، قاعدۀ «عملُ المسلم محترمٌ ما لم یقصد التبرّع» و روایت أبا بصیر از امام صادق (علیهالسلام) استناد می نمایند. اما امام خمینی(ره) مراد از حرمت مورد بحث در این قاعده را حرمت تکلیفی میداند بدین معنی که تصرّف در مال مسلم بدون مجوز شرعی حرام است و تصرّف در آن بدون مجوّز شرعی جائز نیست و چنانچه تصرف صورت گیرد و موجب تلف مال شود، اضافه بر حرمت تکلیفی ضمان نیز خواهد داشت که باید جبران شود
پژوهش ، جستجوی منظّم ، آگاهانه و سازمان یافته و یا به عبارت دیگر هر تلاش فکری و علمی است که برای شناسایی مسائل و موضوعات پیرامون و یا ارائه و اثبات نظریه ای یاکشف و تبیین مطلبی انجام می گیرد. تحقّق یک پژوهش کارآمد مبتنی بر رعایت بایسته هایی است که در هر تحقیقی ضرورت دارد.این پژوهش با شیوه نظری _تحلیلی و مبتنی بر مرورکتابخانه ای است و با ...
بیشتر
پژوهش ، جستجوی منظّم ، آگاهانه و سازمان یافته و یا به عبارت دیگر هر تلاش فکری و علمی است که برای شناسایی مسائل و موضوعات پیرامون و یا ارائه و اثبات نظریه ای یاکشف و تبیین مطلبی انجام می گیرد. تحقّق یک پژوهش کارآمد مبتنی بر رعایت بایسته هایی است که در هر تحقیقی ضرورت دارد.این پژوهش با شیوه نظری _تحلیلی و مبتنی بر مرورکتابخانه ای است و با هدف مشخص شدن بایسته های اخلاقی در امر پژوهشبا بهره گیری از آیات و روایات و منابع علمی انجام شده است.منابع اسلامی در قالب آیات و روایات به نکات مهمی در خصوص اخلاق تولید علم پرداخته است ؛ بررسی منابع فوق حکایت از آن دارد کهبایسته های اخلاقی در پژوهش به سه دسته بایسته های پیشینی ، پسینی و حین پژوهش تقسیم می شوند که پژوهشگران می توانند با آگاهی و رعایت این اصول اخلاق علمی ، اثربخشی هرچه بیشتر نتایج پژوهش های خود را شاهد باشند.
سلامت معنوی یکی از ارکان مهم سلامت در جامعه و از دغدغههای مهم هر دولتی در بخش سلامت است. مسئلۀ کودکان خیابانی یکی از مصادیق مهم سلامت معنوی هر جامعه است که پرداختن به آن همواره در رأس سیاستهای اجتماعی هر دولتی است. تبیین مفهوم کودک خیابانی و عوامل به وجود آمدن این پدیده و ارائۀ راهکار مناسب برای حل این معضل برای رسیدن به سلامت ...
بیشتر
سلامت معنوی یکی از ارکان مهم سلامت در جامعه و از دغدغههای مهم هر دولتی در بخش سلامت است. مسئلۀ کودکان خیابانی یکی از مصادیق مهم سلامت معنوی هر جامعه است که پرداختن به آن همواره در رأس سیاستهای اجتماعی هر دولتی است. تبیین مفهوم کودک خیابانی و عوامل به وجود آمدن این پدیده و ارائۀ راهکار مناسب برای حل این معضل برای رسیدن به سلامت معنوی جامعه ضروری است؛ چراکه جامعهای که مبتلا به این پدیده است، دائماً در معرض جرم، جنایت، انحراف و کجرویهای اجتماعی است که طبعاً به سلامت معنوی جامعه آسیب میرساند. روش تحقیق در این مقاله تحلیلی، کتابخانهای و بر اساس نظریهپردازیهای بنیادین در این بخش است. پر واضح است این روش مقدم بر پژوهشهای میدانی است؛ زیرا ابتدا باید چالشهای نظری این بحث حل و فصل شود. نوآوری و وجه تمایز این مقاله از سایر مقالات مشابه، ارتباط این بحث با بحث سلامت معنوی است، به این معنا که اگر به این پدیده بهعنوان یکی از ضرورتهای نظام سلامت معنوی جامعه نگاه شود به معنای نظاممند نتایج با نگاه منفرد به این پدیده متفاوت است.
راه تعالی از مسیر دانایی میگذرد و دانایی مستلزم تشنگی در مسیر کاوش آن است که خواندن، تعاطی افکار و خوانش صحیح محتوا از پیشفرضهای مسیر دانایی و داناییمحوری و تحقق جامعه متفکر است. از طرف دیگر، کیفیت روششناختی «خواندن» نیاز به ارائه الگوهای جدید و مقتضی زمان و مکان عصر معاصر دارد که الگوی مطالعه رصدخانهای- ذیل تفکر ...
بیشتر
راه تعالی از مسیر دانایی میگذرد و دانایی مستلزم تشنگی در مسیر کاوش آن است که خواندن، تعاطی افکار و خوانش صحیح محتوا از پیشفرضهای مسیر دانایی و داناییمحوری و تحقق جامعه متفکر است. از طرف دیگر، کیفیت روششناختی «خواندن» نیاز به ارائه الگوهای جدید و مقتضی زمان و مکان عصر معاصر دارد که الگوی مطالعه رصدخانهای- ذیل تفکر و سازمانهای رصدخانهای- با هدف تحقق این اهداف و در مسیر ارائه الگویی فرایندی با استخدام ملاکات ذهن و به صورت بینرشتهای، تلاش میکند با تمرکز بر تصویرسازی ذهنی- پس از پردازش و تحلیل- قوه خیال انسان را با سفر به ضمیر ناخودآگاه، مهیای سفری از ذهنیت به عینیت و مدیریت ذهن سوق دهد. بر این اساس- در پژوهش حاضر- تلاش شد الگویی ساختاری- تجربتی از مطالعه رصدخانهای ارائه شود که با روش مدلسازی ساختاری- تفسیری از جامعه آماری پژوهش- 12 نفر از استادان حوزه و دانشگاه- اعتبارسنجی شد؛ الگویی که در نتیجه تحقیق، حاکی از ارتباط عمیق و در مواردی ارتباط دو طرفه سنجههای 14گانه الگو با یکدیگر دارد و نشان میدهد الگو از اعتبار مناسبی برخوردار است و میتواند در صورت مهارتآموزی بهرهمندی از آن که با تکثر قاعده «تکرار- تمرین- مرور» و تثبیت محتوا در ذهن حاصل میآید، نقشی مؤثر و تحولی روشمند در نظام آموزشی ایفا نماید.
مقدمه: معنویت به دلیل تأثیر بر سازههای روانشناختی و قابلیت اثرگذاری بر روی دانشآموزان در سالهای اخیر مورد توجه محققین قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر رابطه باورهای مذهبی و بهزیستی تحصیلی با سلامت معنوی در دانشآموزان دوره متوسطه شهر تبریز بود.
روش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیهی دانشآموزان ...
بیشتر
مقدمه: معنویت به دلیل تأثیر بر سازههای روانشناختی و قابلیت اثرگذاری بر روی دانشآموزان در سالهای اخیر مورد توجه محققین قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر رابطه باورهای مذهبی و بهزیستی تحصیلی با سلامت معنوی در دانشآموزان دوره متوسطه شهر تبریز بود.
روش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیهی دانشآموزان دوره متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل میدادند که که تعداد آنها 70276 نفر بود برای انتخاب نمونه از میان جامعه آماری، با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی خوشهای، نمونهای به حجم 400 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامههای دینداری آرین (1378)، بهزیستی تحصیلی پیترینن و همکاران (2014) و مقیاس سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (1982) استفاده شد. جهت تجزیه تحلیل دادهها از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از نرمافزار SPSS.21 استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد بین باورهای مذهبی و بهزیستی تحصیلی با سلامت معنوی رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد. در واقع با افزایش باورهای مذهبی و بهزیستی تحصیلی، سلامت معنوی دانش آموزان نیز افزایش مییابد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای جنسیت، باورهای مذهبی و بهزیستی تحصیلی قادرند تغییرات سلامت معنوی را در دانشآموزان پیشبینی کنند.
نتیجهگیـری: بنابراین بر اساس یافتههای موجود و با توجه به اهمیت مذهـب در بهزیستی تحصیلی میتوان با ارائه طرحهای درمانی و خصوصاً طرحهای پیشگیری، گامی مهم در جهت ارتقای بهداشت روان دانشآموزان برداشت.
هدف: این پژوهش با هدف بررسی اثرگذاری و اثرپذیری خواب مناسب و نامناسب بر ابعاد مختلف سلامت روان بر اساس آموزههای آیات و روایات و مقایسهی دادههای آن با یافتههای روانشناسان در قالب یک مرور نظامند شکل گرفتهاست.
روش: مقالهی پیشرو پژوهشی توصیفی- تحلیلی است که با بررسی کتب و مقالات گوناگون مذهبی به ویژه منابع روایی شیعی، آیات قرآنی ...
بیشتر
هدف: این پژوهش با هدف بررسی اثرگذاری و اثرپذیری خواب مناسب و نامناسب بر ابعاد مختلف سلامت روان بر اساس آموزههای آیات و روایات و مقایسهی دادههای آن با یافتههای روانشناسان در قالب یک مرور نظامند شکل گرفتهاست.
روش: مقالهی پیشرو پژوهشی توصیفی- تحلیلی است که با بررسی کتب و مقالات گوناگون مذهبی به ویژه منابع روایی شیعی، آیات قرآنی و روانشناسی، آثار مثبت و منفی خواب بر سلامت روان را استخراج، تجزیه و تحلیل کردهاست.
یافتهها: از منظر متون اسلامی خواب بر بهداشت و سلامت جسم و روان انسان اثر گذار است؛ خواب مناسب میتواند در کاهش غم، اندوه و اضطراب آدمی مؤثر باشد و خواب نامناسب موجب از میان رفتن تمرکز، حافظه و پدید آمدن خوی خشونتگرا خواهد شد که شباهت قابل توجهی با یافتههای نوین روانشناسانه دارد.
نتیجهگیری: دین اسلام توجه خاص، عمیق و همهجانبهنگر به ابعاد گوناگون سلامت، به ویژه سلامت روان انسان دارد. بر اساس روایات و آیات قرآنی خواب نامناسب میتواند، سلامت جسم و روان افراد، قدرت مقابله با مشکلات، میزان فراگیری، قدرت تمرکز و حتی خلق و خوی آدمی را تحت تأثیر قرار دهد. برخی از این عوامل همچون اضطراب و اندوه به طور مستقیم بر خواب اثرگذار و از خواب اثرپذیرند و برخی دیگر همچون توانایی حافظه و تمرکز به عنوان عوارض ثانویه از خواب اثر میپذیرند
مقدمه و هدف: سلامت معنوی یکی از شاخصهای مهم معلمان است. هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط سلامت معنوی با سبک تفکر و خلاقیت معلمان ورزش شهرستان خوی میباشد. روش کار: روش تحقیق از نوع توصیفی ـ همبستگی بود وجامعه آماری تحقیق، همه معلمان ورزش زن و مرد شهرستان خوی در سال تحصیلی 98-97 است. با توجه به تعداد کم جامعه آماری، نمونه آماری مساوی ...
بیشتر
مقدمه و هدف: سلامت معنوی یکی از شاخصهای مهم معلمان است. هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط سلامت معنوی با سبک تفکر و خلاقیت معلمان ورزش شهرستان خوی میباشد. روش کار: روش تحقیق از نوع توصیفی ـ همبستگی بود وجامعه آماری تحقیق، همه معلمان ورزش زن و مرد شهرستان خوی در سال تحصیلی 98-97 است. با توجه به تعداد کم جامعه آماری، نمونه آماری مساوی با جامعه آماری انتخاب شد. ابزار تحقیق شامل پرسشنامههای ویژگی فردی، پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون(1982) بر اساس سه بعد شناختی، عواطف و کنش، پرسشنامه استاندارد خلاقیت تورنس(1992) و پرسشنامه استاندارد سبک تفکر استرنبرگ و واگنر(1991) میباشد. روائی محتوائی پرسشنامهها توسط متخصصین مورد تأیید قرار گرفت و اعتبار درونی پرسشنامه سلامت معنوی 82/0، خلاقیت 76% و سبک تفکر %88 که از طریق آلفای کرونباخ برآورد شد و برای تجزیه و تحلیل دادهها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. یافته ها: ضرایب همبستگی پیرسون حاصل از پژوهش نشان داد که بین سلامت معنوی و خلاقیت (01/0=p و 585/0=(r و سلامت معنوی با سبک تفکر (01/0=p و 548/0=(r معلمین ورزش ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین چهار مؤلفه خلاقیت (سیالی، بسط، ابتکار و انعطاف پذیری) قادر به تبیین سلامت معنوی معلمین میباشند در حالیکه تنها دو مؤلفه سبک اجرایی و آزاداندیشی از سبک تفکر قادر به تبیین سلامت معنوی معلمین ورزش میباشد. بحث و نتیجه گیری: با توجه به این که کارکرد اصلی آموزش و پرورش، گسترش مرزهای دانش و تولید علم است و منشأ و شالودهی علم را خلاقیت تشکیل میدهد، سبک تفکر برای این مؤسسات نسبت به سایر سازمانها ضرورت بیشتری دارد. نتایج پژوهشهای مختلف در این زمینه حاکی از آن است که یکی از عوامل موثر در ایجاد خلاقیت و تفکر، ارتقای سلامت معنوی افراد میباشد.