نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
مقدمه و هدف: سلامت معنوی یکی از شاخصهای مهم معلمان است. هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط سلامت معنوی با سبک تفکر و خلاقیت معلمان ورزش شهرستان خوی میباشد.
روش کار: روش تحقیق از نوع توصیفی ـ همبستگی بود وجامعه آماری تحقیق، همه معلمان ورزش زن و مرد شهرستان خوی در سال تحصیلی 98-97 است. با توجه به تعداد کم جامعه آماری، نمونه آماری مساوی با جامعه آماری انتخاب شد. ابزار تحقیق شامل پرسشنامههای ویژگی فردی، پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون(1982) بر اساس سه بعد شناختی، عواطف و کنش، پرسشنامه استاندارد خلاقیت تورنس(1992) و پرسشنامه استاندارد سبک تفکر استرنبرگ و واگنر(1991) میباشد. روائی محتوائی پرسشنامهها توسط متخصصین مورد تأیید قرار گرفت و اعتبار درونی پرسشنامه سلامت معنوی 82/0، خلاقیت 76% و سبک تفکر %88 که از طریق آلفای کرونباخ برآورد شد و برای تجزیه و تحلیل دادهها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.
یافته ها: ضرایب همبستگی پیرسون حاصل از پژوهش نشان داد که بین سلامت معنوی و خلاقیت (01/0=p و 585/0=(r و سلامت معنوی با سبک تفکر (01/0=p و 548/0=(r معلمین ورزش ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین چهار مؤلفه خلاقیت (سیالی، بسط، ابتکار و انعطاف پذیری) قادر به تبیین سلامت معنوی معلمین میباشند در حالیکه تنها دو مؤلفه سبک اجرایی و آزاداندیشی از سبک تفکر قادر به تبیین سلامت معنوی معلمین ورزش میباشد.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به این که کارکرد اصلی آموزش و پرورش، گسترش مرزهای دانش و تولید علم است و منشأ و شالودهی علم را خلاقیت تشکیل میدهد، سبک تفکر برای این مؤسسات نسبت به سایر سازمانها ضرورت بیشتری دارد. نتایج پژوهشهای مختلف در این زمینه حاکی از آن است که یکی از عوامل موثر در ایجاد خلاقیت و تفکر، ارتقای سلامت معنوی افراد میباشد.
کلیدواژهها