نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
هدف: سلامت و هوش معنوی باعث کاهش تنش شغلی، درک بهتر کارکنان از شغلشان و افزایش عملکرد و انگیزه کارکنان میگردد لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر هوش معنوی مدیران بر سلامت معنوی و تنش شغلی کارکنان (مورد مطالعه کارکنان دانشگاه پیام نور استان مازندران) میباشد.
روش پژوهش: تحقیق حاضر از لحاظ نوع روش یک تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی میباشد. این پژوهش از حیث هدف کاربردی است. جامعه آماری کارکنان دانشگاه پیام نور مازندران (370) میباشد. بر این اساس، نمونهای مشتمل بر 113 نفر به شیوه تصادفی طبقهای انتخاب گردیده و بررسی شدند. جهت تحلیل فرضیهها با استفاده از ابزارهای میدانی شامل 3 پرسشنامه استاندارد سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (۱۹۸۲)؛ پرسشنامه هوش معنوی کینگ ۲۰۰۸؛ و پرسشنامه تنش های شغلی اسیپو 1987 برای تحلیل فرضیههای تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است.
یافتهها پژوهش:نتایج فرضیه اصلی تحقیق در سطح اطمینان 95 % مورد تأیید واقع گردید. ضریب مسیر از هوش معنوی مدیران به سلامت معنوی 660/0 و از هوش معنوی مدیران بر تنش شغلی برابر 638/0- و از سلامت معنوی بر تنش شغلی 652/0- میباشد.
نتایج پژوهش: نتایج نشان میدهد تمرکز بر هوش معنوی باعث کاهش استرس و تنش شغلی کارکنان و سلامت معنوی آنها میگردد. لذا با توجه به بهبود کیفیت کار توجه به آن در سازمان ضروری بهنظر میرسد.
کلیدواژهها